De definitie van de bebouwde kom is niet eenduidig. De algemeen heersende mening dat de plaats van het verkeersbord (het bekende bord met de plaatsnaam in het blauw met een rode streep erdoor) de grens van de bebouwde kom aangeeft, is volgens de Raad van State geen uitgemaakte zaak. In uitspraak 200802250/1 staat dat de aard van de omgeving uiteindelijk bepaalt of een adres gelegen is binnen- of buiten de bebouwde kom.
Er zijn zodoende verschillende uitgangspunten voor de bebouwde kom: op basis van de wegenwet, op basis van de wegenverkeerswet, de WABO (wet algemene bepalingen omgevingsrecht), de APV en de bebouwde kom in de boswet. De borden aan het begin en einde van een plaats zijn dus niet allesbepalend.
Bevolkingskernen van het CBS
Funda hanteert als uitgangspunt de bebouwde kommen zoals die zijn gedefinieerd door het CBS. Het CBS noemt dit bevolkingskernen en zegt daarover:
Het begrip ‘bevolkingskern’ sluit aan bij het begrip ‘locality’, dat de Verenigde Naties gebruiken in hun aanbevelingen voor het houden van een volkstelling. In de omschrijving van dit begrip en de toepassing ervan in de praktijk staat de aanwezigheid centraal van een door mensen bewoond gebied dat aan een aantal voorwaarden met betrekking tot de bebouwing voldoet. Die voorwaarden hebben de Verenigde Naties zeer ruim opgesteld, zodat ze tegemoetkomen aan de verschillende afbakeningen die de diverse lidstaten hanteren.
Via deze pagina kun je makkelijk op bevolkingskernen zoeken. Aan de linkerkant vind je een mogelijkheid om te zoeken op adres, als je vervolgens uitzoomt, zie je de grenzen verschijnen. De huidige bevolkingskernen worden eind 2022 geactualiseerd.
Omdat het CBS op deze manier transparantie biedt voor zowel de makelaar als de gebruiker (deze site is voor iedereen toegankelijk) hanteert funda de CBS-methode als het primaire uitgangspunt.
Bronnen:
- De gerechtelijke uitspraak van de Raad van State
- Dirk Zwager over de diverse definities van de bebouwde kom
- GIS Nederland over de diverse definities van de bebouwde kom